Pelince - ASNOM memorial museum

АСНОМ – Меморијален центар во Пелинце

Меморијален центар на АСНОМ во Пелинце

Меморијалниот центар во Пелинце е посветен на Првото заседание на АСНОМ одржано на 2 август 1944 година во манастирот Св. Прохор Пчински.

Entrance of the museum - ASNOM memorial center in Pelince village, MacedoniaПрвото заседание на АСНОМ претставува државно конституирање на македонскиот народ и народностите во Македонија во склоп на југословенската федерација. На него се донесени повеќе решенија, меѓу кои се решението за конституирање на Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија АСНОМ во врховно законодавство и извршно тело на Македонија и заведување на македонскиот јазик како службен јазик во македонската држава, решение за донесување декларација за основните права на граѓаните во демократска Македонија.

Reconstruction of the room from the monastery Prohor Pcinjski where ASNOM was heldЗаседанието започнало со изведување на песната „Изгреј зора на слободата“, а било отворено од најстариот делегат, учителот Панко Брашнаров од Велес, со присуство на делегати од сите краишта на Македонија и на претставници на големите сили.

Бил формиран и Президиум, кој фактички претставува прва македонска влада. За претседател е избран Методија Андонов – Ченто, за потпретседатели Панко Брашнаров и Емануел Чучков, а за секретари: Љупчо Арсов и Владимир Полежиновски. Президиумот имал и двајца потпретседатели, двајца секретари и 17 члена.

Pelince - ASNOM memorial center, Macedonia Меморијалниот комплекс на АСНОМ во село Пелинце е сместен покрај реката Пчиња на околу 8 км од манастирот Св. Прохор Пчински. Свечено е отворен на 2 август 2004 година, во повод на 60-годишнината од Првото заседание на АСНОМ.
Покрај музејот на АСНОМ, комплексот располага со ресторан, амфитеатар за приредби, игралишта и парк кој е едно од омилените места за разонода на месното население.

View toward the museum - ASNOM memorial center in Pelince village, MacedoniaПроектант на Меморијалниот центар е архитектот Георги Константиновски, а монументалниот мозаик на фасадата на музејот е дело на Рубенс Корубин.

Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Во музејот е сместена копија на собата од манастирот „Прохор Пчински“, во која се одржало Првото заседание на АСНОМ, а до неа е спомен-собата во која се изложени документите од создавањето на македонската држава.

Reconstruction of the room from the monastery Prohor Pcinjski where ASNOM was held

Фото галерија – дел 1

Sunset scene - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Part of the scene - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Detail of Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Detail of Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
detail of Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia

Фото галерија – дел 2

Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Mosaic - ASNOM memorial center in Pelince village, Macedonia
Reconstruction of the room from the monastery Prohor Pcinjski where ASNOM was held
Auxiliary objects - Pelince - ASNOM memorial center
Auxiliary objects - Pelince - ASNOM memorial center
Auxiliary objects - Pelince - ASNOM memorial center
Pelince - ASNOM memorial center, Macedonia
Pelince - ASNOM memorial center, Macedonia

Фото галерија – дел 3

Statue
Statue
Pcinja river
Pcinja river
Pelince - ASNOM memorial center, Macedonia
Pelince - ASNOM memorial center, Macedonia

Локација

Што да посетите во близина