АСНОМ – Меморијален центар во Пелинце

Меморијалниот центар во Пелинце е посветен на Првото заседание на АСНОМ одржано на 2 август 1944 година во манастирот Св. Прохор Пчински.

Коментарите се исклучени на АСНОМ – Меморијален центар во Пелинце

Црква „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане

Црквата Свети Ѓорѓи во село Старо Нагоричане била подигната врз остатоците на постар храм, кој според едно предание го изградил византискиот цар Роман IV Диоген (1067— 1071).

Коментарите се исклучени на Црква „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане

Полошки манастир – св. Ѓорѓи – Тиквеш

Полошки манастир св. Ѓорѓи Полошкиот манастир св. Ѓорѓи е сместен на падините на планината Вишешница, веднаш до вештачкото езеро Тиквеш, на границата помеѓу областите Тиквеш и Мариово. Манастирот го добил…

Коментарите се исклучени на Полошки манастир – св. Ѓорѓи – Тиквеш

Скочивир – село во Општина Новаци

Село Скочивир е постара словенска населба која за првпат се споменува во пописните турски дефтери од 1468 г. Селото е сместено на 600 м надморска висина и во негова близина Црна Река влегува во клисурата, односно прекинува нејзиниот „мирен тек“. Од тука се претпоставува дека потекнува и името на селото, односно од зборовите: скокни вир или скочи вир.

Коментарите се исклучени на Скочивир – село во Општина Новаци

Будимирци – мариовско село во прегратките на Ниџе планина

Будимирци се наоѓа од десната страна на Црна Река на надморска височина од 800 метри, 53 км оддалечено од Битола. Атарот на ова село се издига високо до сртот на…

Коментарите се исклучени на Будимирци – мариовско село во прегратките на Ниџе планина

Старавина, Мариово – откријте ја приказната за Калеш Анѓа

Село Старавина некогаш центар на Општина Старавина е лоцирано на 50 км од Битола. Ова село е познато по приказната за Калеш Анѓа, мариовска девојка со челична волја спремна и…

Коментарите се исклучени на Старавина, Мариово – откријте ја приказната за Калеш Анѓа

Пешна – пештера како од приказните која мора да ја посетите

Според легендата, Марко Крале и изградил куќа на својата сестра Пешна на влезот од пештерата, па така таа и денес го носи нејзиното име. На влезниот дел дури и може…

Коментарите се исклучени на Пешна – пештера како од приказните која мора да ја посетите

Струмичко Кале – Цареви Кули – тврдина од XI век над градот Струмица

Најстарите траги од животот во Струмица датираат од околу 3500 п.н.е., и може да се претпостави дека Царевите кули со својата позиција овозможувале добра одбрана на населбата. Дебелите бедеми на…

Коментарите се исклучени на Струмичко Кале – Цареви Кули – тврдина од XI век над градот Струмица

Колешински водопад – Општина Ново Село

Колешинскиот водопад е сместен надморска височина од 500 метри на северните падини на планината Беласица, во долниот тек на реката Баба. Водопадот е висок 15 м, со широчина на падот…

Коментарите се исклучени на Колешински водопад – Општина Ново Село

Смоларски водопад – Општина Ново Село

Смоларскиот водопад е сместен на северната страна на планината Беласица, по текот на реката Ломница, на 600 метри надморска висина. Смоларскиот е единствен постојан водопад во Македонија со пад на…

Коментарите се исклучени на Смоларски водопад – Општина Ново Село

Свети Леонтиј – Манастир Водоча

Манастирот Водоча (Водочки цркви) посветен на Свети Леонтиј е сместен во селото Водоча на околу 5 км западно од градот Струмица. Според археолошките истражувања првата црква која во IV– V…

Коментарите се исклучени на Свети Леонтиј – Манастир Водоча
Veljusa Monastery, Strumica, Macedonia
Veljusa Monastery, Strumica, Macedonia

Манастир Велјуса – Пресвета Богородица Милостива

Манастирот Велјуса - Пресвета Богородица Милостива е активен женски манастир, сместен на 400 метри надморска висина на 8 км западно од Струмица. Манастирската црква ја подигнал монахот Мануил во 1080…

Коментарите се исклучени на Манастир Велјуса – Пресвета Богородица Милостива

Коњарка – Излетничко место во близина на село Скочивир – фото галерија

Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола. Сместено покрај чистата Коњарска Река, чие што извориште се наоѓа под Кајмакчалан, до границата со соседна Грција на надморска височина од 2.260 м.

Коментарите се исклучени на Коњарка – Излетничко место во близина на село Скочивир – фото галерија

Широка – планинарски дом – Пелистер – 360* панорами

Планинарскиот дом „Широка“ или познат и како „Ловечка куќа” е сместен на околу 1940 м надморска висина, покрај макадамскиот пат кој води до врвот Пелистер.

Коментарите се исклучени на Широка – планинарски дом – Пелистер – 360* панорами

Мало езеро – Пелистер – 360* Виртуелна прошетка

Мало езеро е постглацијално ледничко езеро кое се наоѓа на планината Баба во рамките на Националниот парк Пелистер. Сместено е во вдлабнатина на надморска висина од 2.190 м.

Коментарите се исклучени на Мало езеро – Пелистер – 360* Виртуелна прошетка

Широк Сокак Битола – 360* Виртуелна прошетка

Широк Сокак е најпрометна и најпозната улица во центарот на Битола. Денес е строго пешачка улица на која се наоѓаат голем број на продавници, ресторани, институции од културата, кафулиња, клубови…

Коментарите се исклучени на Широк Сокак Битола – 360* Виртуелна прошетка

Безистен Битола – 360* Виртуелна прошетка

Безистенот е спомнат во еден опис на градот Битола од XVI и XVII век, според кој може да се заклучи дека сегашниот безистен не се разликува многу од изгледот на тогашниот.

Коментарите се исклучени на Безистен Битола – 360* Виртуелна прошетка

Манастир Рајчица – Св. Ѓорги Победоносец – 360* панорами

Манастирот Свети Ѓорѓи Победоносец е сместен во село Рајчица, на околу 2км од градот Дебар, веднаш под патот кој води за Маврово. Овој женски манастир е дел од Бигорски Манастир.…

Коментарите се исклучени на Манастир Рајчица – Св. Ѓорги Победоносец – 360* панорами

Рајска долина – рибник и ресторан во близина на село Куратица – 360* панорами

Рајска долина е рибник и ресторан во близина на село Куратица, сместен во раскошна природа покрај патот Прентов мост - Куратица. Она што особено пленува е автентичниот амбиент надополнет со малите езерца во кои се одгледува пастрмка и крап.

Коментарите се исклучени на Рајска долина – рибник и ресторан во близина на село Куратица – 360* панорами

Прилепско Мариово – џип екскурзија одржана на 26.11.2017 – фото галерија

Последниот сончев ден од месец ноември беше мотив плус за членовите на OFF ROAD Macedonia да го посетат Мариово. Митко Крстевски, Парговски Јове и Бобо Груевски рано утрината се упатија…

Коментарите се исклучени на Прилепско Мариово – џип екскурзија одржана на 26.11.2017 – фото галерија

Манастир Св. Ѓорѓи – Велушина, Битола – 360 Виртуелна прошетка

Манастирот Св. Ѓорѓи, е сместен на едно возвишение на 1.7 км западно од село Велушина.

Коментарите се исклучени на Манастир Св. Ѓорѓи – Велушина, Битола – 360 Виртуелна прошетка

Француски воени гробишта во Битола – 360 Виртуелна прошетка

На Француските воени гробишта во Битола почиваат повеќе од 13.262 војници на Француската армија убиени на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна.

Коментарите се исклучени на Француски воени гробишта во Битола – 360 Виртуелна прошетка

Музеј Крклино – 360 Виртуелна прошетка

Авто и етно музејот „Филип“ во село Крклино во близина на Битола е еден од најбогатите приватни музеи во Република Македонија и одлично место за посета доколку сте во близина на Битола.

Коментарите се исклучени на Музеј Крклино – 360 Виртуелна прошетка

Св. Илија – Брен – манастир во Мариово – 360 Виртуелна панорама

Манастирот Св. Илија или кај локалното население познат како Брен се наоѓа во близина на селото Градешница, Мариово.

Коментарите се исклучени на Св. Илија – Брен – манастир во Мариово – 360 Виртуелна панорама

Плоштад Магнолија Битола – 360 Виртуелна прошетка

Плоштад Магнолија Битола – 360 Виртуелна прошетка – Прошетајте низ центарот на Битола – градот на конзулите. До Саат Кулата, покриениот пазар Безистен или пак по Широк Сокак – најпознатата улица во Македонија.

Коментарите се исклучени на Плоштад Магнолија Битола – 360 Виртуелна прошетка

Љубаништа – плажа и авто камп на Охридско Езеро

Љубаништа е село сместено на источниот брег на Охридското Езеро, јужно од градот Охрид во близина на манастирот Св. Наум.

Коментарите се исклучени на Љубаништа – плажа и авто камп на Охридско Езеро

Плажа Стење на Преспанско Езеро

Стење е село во Општина Ресен на брегот на Преспанско Езеро во источното подножје на планината Галичица.

Коментарите се исклучени на Плажа Стење на Преспанско Езеро