• Преглед
 • Преглед на патувањето
 • Патувањето вклучува
 • Не е вклучено
 • Инфо за цена
 • Прашања

Планинарската патека до врвот Пирамида (Голем камен) Ви овозможува да уживате во прекрасните панорами од Преспа и Пелагонија.
Тргнувајќи од црквата Св. Богородица на регионалниот пат Битола – Ресен (1176 м.н.в), обележаната планинарска патека води до врвот Пирамида на 1656 м.н.в. (~ 2 часа пешачење)
Врвот – Голем Камен – Пирамида ги нуди едни од најубавите панорами кон регионите каде некогаш врвел античкиот пат Виа Егнација.
По уживањето во сценографијата која го осветлува вашиот ден и ги проширува вашите хоризонти, следната дестинација може да се прилагоди во зависност од вашите интереси, но и физички способности.
Една опција е посета на живописното село Гопеш и грандиозната црква Св. Преображение (~2km/ 30 min – планинарење по надолнина).
Втора опција е познатото револуционерно село Смилево, кое со својата живописна придода и богата историја дава одлична можност да научите нешто повеќе за историјата на Македонскиот народ (~ 8 km / ~2 ч 30 мин – планинарење по надолнина).

 • Времетраење: 2 часа до врвот Пирамида / + 30 мин до с. Гопеш / или 2 ч 30 мин со с. Смилево
 • Тежина на турата: лесна / средна
 • Надморски висини:
  –Св. Богородица 1176 м
  – Пирамида 1656 м
  – с. Гопеш 1110 м / с. Смилево 925 м
 • Време на одржување: по нарачка (препорачливо од април до ноември)

Маршрути

Не се пронајдени маршути.

 • Професионален и пријателски расположен планинарски водич
 • Превоз од Битола до местото на старт и назад
 • патничко осигурување
 • храна
 • други лични трошоци

Не се пронајдени детали