• Преглед
 • Преглед на патувањето
 • Патувањето вклучува
 • Не е вклучено
 • Инфо за цена
 • Прашања

Врвот Неолица на Баба планина – Национален парк Пелистер е лоциран на 1865 м надморска висина. До истиот водат неколку патеки, а особено интересна е онаа која води преку село Лавци и Планинарскиот дом Неолица. Патеката е погодна за сите возрасти и е посетувана од планинарите во сите периоди од годината. За дел од нив крајна дестинација е планинарскиот дом Неолица, од каде до врвот Неолица има уште околу час и половина пешачење.

Она што е особено интересно на оваа патека се прекрасните панорами кон Битола, па не заборавајте да го понесете и Вашиот фото апарат.

Планинарскиот дом Неолица е сместен на 1440 м надморска висина и има капацитет од 48 кревети.
Планинарскиод дом е сместен на околу 2 часа пешачење од село Лавци и е често посетуван од локалното население од Битола, особено за време на викенди.

 • Времетраење на турата: 2 часа со планинарскиот дом / 4 часа до врвот Неолица
 • Тежина: лесна / средна
 • Надморски висини:
  – Село Лавци: 792 м
  – Пл. дом Неолица 1440 м
  – Врв Неолица 1865 м
 • Најдобро време за посета: април до ноември

Препорачана опрема за планинарење:

 • Соодветна облека и обувки за планинарење
 • Резервна облека во зависност од сезоната
 • Очила за сонце со UV филтер
 • Масло за сончање (препорачано над - SPF 30)
 • Личен прибор за прва помош и алергии
 • Исхрана (житни барови, закуска)
 • Пијалоци (најмалку 1 шише со вода)
 • Заштита против инсекти
 • Штеки за планинарење

Место на старт?

На претходно договерена локација во Битола (вашиот хотел, паркинг и сл.)

Маршрути

Не се пронајдени маршути.

 • Професионален и пријателски расположен планинарски водич
 • патничко осигурување
 • храна
 • други лични трошоци

Не се пронајдени детали