Кајмакчалан – врв на Ниџе планина – фото галерија

kajmakcalan macedonia

Кајмакчалан е врв на Ниџе планина (2521 m) и воедно важна стратешка позиција за време на Првата светска војна.

Бугаската војска сметала дека е неосвоив и му го дале името „Борисов град“. Сепак не успеале да го задржат, и во неколку дневните борби Српската војска излегла како победник,  со огромен број на жртви од двете страни, меѓу кои имало и голем број на присилно мобилизирани Македонци.

Многу луѓе во Мариово доживеале длабока старост, а сепак не успеале да го посетат Кајмакчалан. Тоа е така поради исклучително лошиот пат, големата далечина и временските услови кои дозволуваат посета со теренско возило, единствено во летните месеци.

Повеќе информации: www.ItarPejo.org

kajmakcalan macedonia

From Kajmakcalan
From Kajmakcalan
From Kajmakcalan
From Kajmakcalan
From Kajmakcalan

{oziogallery 181}