Заработувај од рурален туризам - бесплатна обука - 20-22 Декември 2017

Заработувај од рурален туризам – 20-22 Декември 2017

Заработувај од рурален туризам

Членови на Здружението за запознавање и патување ОФ РОУД-МАКЕДОНИЈА Битола (Митко Крстевски и Парговски Јове) од 20 – 22 декември 2017 година присуствуваа на бесплатната обука „Заработувај од рурален туризам“, спроведена од Локална Агенција за Развој – Струга, како дел од проектот „Идни перспективи преку планински туризам“ спроведуван од ГИЗ – (Германското Друштво за Интернационална Соработка) во перидот од август-декември 2017.

Цел на оваа обука беше да ги мотивира учесниците да размислуваат претприемачки, да почнат да ги препознаваат можностите во нивното место на живеење, и да научат како да ги комерцијализираат и понудат на пазарот. Да научат да изработат бизнис план за нивните идеи и да го презентираат пред публика.
Обуката траеше три дена, и ги опфати следниве теми:

  • Рурално угостителство
  • Храна и Пијалоци
  • Претприемништво во рурални средини.

Членовите на нашето здружение од оваа обука се вратија со нови сознанија во многу области, нови контакти и идни можности за соработка со поединци и други здруженија и компании од Македонија.

Обуките и работилиците се одржаа во Хотел Алпина и ресторанот Кораб Трница.

Во прилог фотографии од овој настан.

– Прошетка низ Маврово до потопената црква Св. Никола, пред почеток на обуката – 20.12.2017

Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia

Храмот Св. Никола во с. Маврово бил изграден од жителите на ова село во 1856 година, а бил потпен со изградбата на акумулацијата во 1956.

Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Mavrovo, Macedonia

Иако стар повеќе од 150 години и голем дел од годината потопен во вода, квалитетот на градбата на овој храм и мајсторијата на неговите градители е јасно видлива и денес. Освен оштетувањата на покривот и на камбанаријата која е доградена покасно, не се видливи посериозни оштетувања на основата.

Св. Никола - Маврово - потопена црква

Фото галерија дел 2

Св. Никола - Маврово - потопена црква

Новата црква Св. Никола, завршена 2006 г.

Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква

Фото галерија дел 3

Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква

Верната придружничка на нашиот фотограф

Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia

Мавровско Езеро

Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia

Фото галерија дел 4

Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia
Sv Nikola - Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia - panorama
Mavrovo, Macedonia - panorama
Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia
Mavrovo, Macedonia

Фото галерија дел 5

 

Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Св. Никола - Маврово - потопена црква
Mavrovo, Macedonia

Фото галерија дел 6

Mavrovo, Macedonia

 

Mavrovo, Macedonia
Работен дел на обуката во Хотел Алпина – 20 декември

 

21 декември 2017 – посета на комплекс Кораб Трница

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 7

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 8

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Дегустација на традиционална храна во комплекс Кораб Трница

Salad - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia
Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 9

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Traditional Macedonian food - Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 10

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia
Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 11

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

Работа  во групи – приготвување на мени кое би се понудило во руралните бизниси – Комплекс Кораб Трница

Korab Trnica Complex - Mavrovo National park - Macedonia

 

 

 

 

 

 

Фото галерија дел 12

 

 

 

 

 

 

Фото галерија дел 13

 

 

 

 

 

 

Фото галерија дел 14

 

 

 

 

 

 

 

Учесниците во обуката поделени во групи ги претставуваат приготвените јадења

Фото галерија дел 15

 

 

Стручна комисија ги оценува приготвените јадења

Фото галерија дел 16

22 декември – кратка прошетка низ Маврово до ски центарот – пред почетокот на третиот ден од обуката

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia
Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

Фото галерија дел 17

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia

 

Mavrovo National park - Macedonia