Македонски фронт – Прва светска војна – еднодневна едукативна тура низ Мариово

Првата светска војна започнала во Европа на 28 јули 1914 и траела до 11 ноември 1918 година. Македонскиот фронт кој е познат и како Солунски и Јужен фронт, се простирал…

Comments Off on Македонски фронт – Прва светска војна – еднодневна едукативна тура низ Мариово

Почувствувајте ја природата – џип сафари до Бела Река, Мариово

Дали некогаш сте се напиле вода директно од река? Бела Река или Белица во Мариово извира на 1.610 метри надморска висина од Ниџе планина. Во горниот дел на оваа река…

Comments Off on Почувствувајте ја природата – џип сафари до Бела Река, Мариово

Мариово – Рурална авантура – еднодневна екскурзија низ Битолско Мариово

Според легендата, регионот Мариово го добил името по убавата владетелка Марија, која да го спаси својот крај од потурчување, се согласила да стане жена на султанот. Опкружена со високи планини,…

Comments Off on Мариово – Рурална авантура – еднодневна екскурзија низ Битолско Мариово

Пелистерски Очи – Национален парк Пелистер – еднодневни џип екскурзии

Според легендата, Пелистерските очи (Големо и Мало езеро) настанале од солзите на две сестри, кои биле вљубени во истото момче – Пелистер. Нивната мајка не дозволувала нити една од нив…

Comments Off on Пелистерски Очи – Национален парк Пелистер – еднодневни џип екскурзии

Добро Поле – Мариово – местото каде е пробиен Македонскиот фронт за време на ПСВ – еднодневни џип екскурзии

Добро Поле е локација на самата граница помеѓу Македонија и Грција и место  каде се случил пробојот на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна.

Comments Off on Добро Поле – Мариово – местото каде е пробиен Македонскиот фронт за време на ПСВ – еднодневни џип екскурзии

Кајмакчалан (2.521 m) – еднодневни џип екскурзии

Кајмакчалан е највисок врв на Ниџе планина (2.521 m) и една од клучните позиции на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна. Најлесен и најсигурен начин за посета на…

Comments Off on Кајмакчалан (2.521 m) – еднодневни џип екскурзии