Mariovo_Macedonia

Прилепско Мариово – џип екскурзија одржана на 26.11.2017 – фото галерија

Последниот сончев ден од месец ноември беше мотив плус за членовите на OFF ROAD Macedonia да го посетат Мариово. Митко Крстевски, Парговски Јове и Бобо Груевски рано утрината се упатија на ова патување и после село Маково се исклучија од регионалниот пат кон село Чаниште и прекрасните предели на прилепско Мариово. Неколкуте бачила по патот и гостопримливите домаќини само го дополнуваат впечатокот од прекрасните панорами во овој дел.

На пат кон село Чаниште
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Panorama - #Mariovo region, #Macedonia
Бачило во близина на село Чаниште
Sheep farm near #Chanishte village, #Mariovo region, #Macedonia
Sheep farm near #Chanishte village, #Mariovo region, #Macedonia
Sheep farm near #Chanishte village, #Mariovo region, #Macedonia
Sheep farm near #Chanishte village, #Mariovo region, #Macedonia
Sheep farm near #Chanishte village, #Mariovo region, #Macedonia
Поглед кон село Чаниште
View toward Chanishte village, Mariovo region, Macedonia
View toward Chanishte village, Mariovo region, Macedonia

Особено интересно е село Чаниште и прекрасните примери на традиционална Македонска архитектура од Мариово.

View toward Chanishte village, Mariovo region, Macedonia
Church in Chanishte village, Mariovo
Church in Chanishte village, Mariovo
The old school building in Chanishte village, Mariovo, Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional architecture in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional architecture in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional architecture in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional architecture in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional architecture in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional village house in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Traditional oven "Furna" in Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia
Chanishte village, #Mariovo, #Macedonia

Следна попатна станица беше село Крушевица и гробот на Толе Паша, војвода од Мариовскиот крај .

На пат кон село Крушевица
On the road toward Krushevica village
On the road toward Krushevica village
Село Крушевица
Krushevica village, Mariovo region, Macedonia
Krushevica village, Mariovo region, Macedonia
Krushevica village, Mariovo region, Macedonia

Гробот на Толе Паша

Krushevica village, Mariovo region, Macedonia
Church in Krushevica village, Mariovo region, Macedonia
Krushevica village, Mariovo region, Macedonia
Krushevica village, Mariovo region, Macedonia

Од село Крушевица, патувањето продолжува по регионалниот пат – Прилеп – Витолиште кон село Полчиште и врвот Панделе во близина на ова село.
Од врвот Панделе се гледа „како на дланка“ цело Мариово, а на самиот врв се наоѓаат двете црквички посветени на Св. Вмч. Пантелејмон, конаците во градба и предавател на мобилниот оператор ВИП.

 На пат кон врвот Панделе
Mariovo region, Macedonia - panorama
Mariovo region, Macedonia - panorama
Mariovo region, Macedonia - panorama
Mariovo region, Macedonia - panorama
Mariovo region, Macedonia - panorama
Поглед од врвот Панделе
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
Pandele peak - Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
Pandele peak - Mariovo region, Macedonia
Pandele peak - Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
St. Pantelejmon monastery - "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
View from "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia
St. Pantelejmon - "Pandele" peak near Polchishte village, Mariovo region, Macedonia

Манастирот Св. Никола во село Манастир со истоимената црква која потекнува од XI век е една од најпосетените локации во овој дел на Мариово и тукму тој беше следната локација за посета. Домаќините во манастирот како и секогаш гостопримливи ги почастија посетителите со чај и кафе а убавиот и сончев ден беше причина плус и за големиот број на други гости кои го посетија манастирот.

Manastir village, Mariovo
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas monastery in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas monastery in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
St. Nicholas church in Manastir village, Mariovo, Macedonia
Во прекрасното Мариово некако времето лета, па за жал не стигнавме навреме на нашата крајна дестинација – Мото трката во близина на село Лагово Прилеп. Сепак повеќе од задоволни од прекрасно поминатиот ден, се вративме дома во Битола некаде околу пладне.