Zovich Bridge

Село Зовиќ и манастир Чебрен – еднодневни џип екскурзии

Село Зовиќ, Мариово е познато по прекрасниот Филмски мост на Градешка река, живописната природа, традиционалната архитектура и вкусната храна во етно ресторанот „Кај Мостот“.

Манастирот Чебрен покрај Црна Река е сместен во атарот на село Зовиќ и истиот го сочинуваат малата црква Св. Спас од XVI век позната по ѕидното сликарство и обновениот храм Св. Димитриј, чиј што олтарен дел е единствениот остаток од големата црква која постоела на тоа место, каде во 90 тите години на XX век локалното население го подигнало новиот храм.

Она што особено пленува е живописната природа која го опкружува овој манастир, сместен во кањонот на Црна Река.

Контакт телефон: +389 71 206 757 (Viber)

Инфо

Инфо

 • Вид на тура: Туристичко возење со Џип (4х4 возило)
 • Тежина на турата: лесна-средна
 • Локации: село Зовиќ, манастир Чебрен (Општина Новаци)
 • Време кога може да се организира турата: пролет, лето и есен.
 • Траење на екскурзијата: 8-10 часа
 • Надморски висини: Битола: 615 m, Манастир Чебрен 440 м, Зовиќ 680 м

Програма:

 • 09.00 ч – Поаѓање од претходно договорена локација во Битола
 • Туристичко возење низ селата – Логоварди, Новаци, Маково, Рапеш (~30-40 мин).
 • кратка пауза на живописна локација во близина на село Рапеш
 • Туристичко возење низ кањонот на Црна Река преку Рапешки мост, до село влезот на село Зовиќ (~30 мин)
 • Теренско возење по земјен пат до манастирот Чебрен (~ 4 км)
 • Посета на манастирот Чебрен
 • Теренско возење по земјен пат до село Зовиќ
 • Посета на Филмскиот мост во село Зовиќ, слободни активности
 • 16:00 ч – пристигнување во Битола

Галерија

Важно

Патувањето вклучува

 • Превоз со теренско возило (4х4)
 • Организација и реализација на патувањето

Не е вклучено

 • патничко осигурување
 • храна, пијалоци и други индивидуални трошоци

Сигурносни препораки

 • Доколку сте алергични или имате потреба од некои лекарства, имајте во предвид дека сите џип тури се на локации надвор од урбаните средини.
 • Деца под 18 години, мора да бидат придружувани од родител или старател.

Старт / Крај на екскурзијата

Гостите се земаат / враќаат од претходно договорена локација во Битола (хотел, паркинг и сл)

Препорачана опрема:

 • Соодветна облека и обувки за во природа. На некои локации има висока трева, па доколку планирате кратки прошетки, неопходно е да носите соодветна облека.
 • Очила за сонце со UV филтер
 • Крем за заштита од сонце (препорачано над SPF 30)
 • Средство против инсекти
 • Фото апарат

Храна и пијалоци

 • Во екскурзијата не се вклучени храна и пијалоци.

Заштита на животната средина

 • Строго е забрането и е казниво со закон било какво загадување на животната средина.

Измени во програмата и отказ на екскурзијата

Организаторот има право да ја измени програмата во случај на виша сила или вонредни околности кои не можел да ги предвиди, избегне или отстрани.

Доколку претходно уплатил, учесникот на патувањето има право на рефундација на износот за нереализираните услуги или пак соодветна замена.

Организаторот е должен благовремено да го извести учесникот за новонастанатите промени.

Турите се организираат во соработка со туристички агенции од државата и надвор. Пополнете ја контакт формата за повеќе информации.