Добро Поле – 1918-2022 – офф роуд тура

Содржина За Добро Поле... Програма... Информации за патеката... Надморски висини... Кој може да учествува... Цена... Фото и видео галерија... Контакт и повеќе информации... За Добро Поле Добро Поле е месност…

Comments Off on Добро Поле – 1918-2022 – офф роуд тура

Weekend in Mariovo – 9th to 11th of July, 2021

Difficulty: Easy, recommended for everyone Dates: 9th - 11th July, 2021 Specific for its history, ethnology, traditions, and culture, Mariovo region is known as the most rural area in the…

Comments Off on Weekend in Mariovo – 9th to 11th of July, 2021

Weekend in Mariovo – Two days guided tour

Difficulty: Easy, recommended for everyone Dates: On request Specific for its history, ethnology, traditions, and culture, Mariovo region is known as the most rural area in the Balkan peninsula. According…

Comments Off on Weekend in Mariovo – Two days guided tour

ASNOM memorial center in Pelince

The Memorial center in Pelince village is dedicated to the First Assembly of ASNOM held on August 2, 1944 in the monastery St. Prohor Pchinski.

Comments Off on ASNOM memorial center in Pelince

АСНОМ – Меморијален центар во Пелинце

Меморијалниот центар во Пелинце е посветен на Првото заседание на АСНОМ одржано на 2 август 1944 година во манастирот Св. Прохор Пчински.

Comments Off on АСНОМ – Меморијален центар во Пелинце

St. George church – Staro Nagoričane

Црквата Свети Ѓорѓи во село Старо Нагоричане била подигната врз остатоците на постар храм, кој според едно предание го изградил византискиот цар Роман IV Диоген (1067— 1071).

Comments Off on St. George church – Staro Nagoričane

Црква „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане

Црквата Свети Ѓорѓи во село Старо Нагоричане била подигната врз остатоците на постар храм, кој според едно предание го изградил византискиот цар Роман IV Диоген (1067— 1071).

Comments Off on Црква „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане

Polog monastery St. George – Tikvesh Lake

Polog monastery - St. George The Polog monastery dedicated to St. George is located on the slopes of Mount Viseshnica, next to the artificial lake Tikves, on the border between…

Comments Off on Polog monastery St. George – Tikvesh Lake

Полошки манастир – св. Ѓорѓи – Тиквеш

Полошки манастир св. Ѓорѓи Полошкиот манастир св. Ѓорѓи е сместен на падините на планината Вишешница, веднаш до вештачкото езеро Тиквеш, на границата помеѓу областите Тиквеш и Мариово. Манастирот го добил…

Comments Off on Полошки манастир – св. Ѓорѓи – Тиквеш

Еко-едукативна акција – село Зовиќ – 20.04.2019

На 20.04.2019, здружението Оф Роуд Македонија во соработка со ученици од Основното училиште „Тодор Ангелевски“ четврто три одделение, предводени од наставничката Весна Гагаловска, Етно куќа „Кај Мостот“ село Зовиќ и…

Comments Off on Еко-едукативна акција – село Зовиќ – 20.04.2019

I-TOUR работилница – Битола 11-13.04.2019

I-TOUR работилница Од 11-13.04.2019 во Битола (Хотел Милениум) се одржа тридневна работилница за вмрежување на чинителите за развој на туризмот во Пелагонискиот Регион, на која зеде активно учество и Парговски…

Comments Off on I-TOUR работилница – Битола 11-13.04.2019

I-TOUR workshop – Bitola 11-13.04.2019

I-TOUR workshop From 11-13 April 2019 in Bitola (Hotel Milenium) was held a three-day workshop for networking of the stakeholders for tourism development in the Pelagonia Region, where our member…

Comments Off on I-TOUR workshop – Bitola 11-13.04.2019

Одржлив туризам – дводневна обука во организација на ЛДА – Струга – 29-30.03.2019

Одржлив туризам - дводневна обука На 29-30.03.2019 во организација на Локална агенција за развој - Струга (ЛДА - Струга), се одржа дводневна обука на тема „Одржлив туризам“. Обуката имаше за…

Comments Off on Одржлив туризам – дводневна обука во организација на ЛДА – Струга – 29-30.03.2019

Skochivir village – Municipality of Novaci

Село Скочивир е постара словенска населба која за првпат се споменува во пописните турски дефтери од 1468 г. Селото е сместено на 600 м надморска висина и во негова близина Црна Река влегува во клисурата, односно прекинува нејзиниот „мирен тек“. Од тука се претпоставува дека потекнува и името на селото, односно од зборовите: скокни вир или скочи вир.

Comments Off on Skochivir village – Municipality of Novaci

Скочивир – село во Општина Новаци

Село Скочивир е постара словенска населба која за првпат се споменува во пописните турски дефтери од 1468 г. Селото е сместено на 600 м надморска висина и во негова близина Црна Река влегува во клисурата, односно прекинува нејзиниот „мирен тек“. Од тука се претпоставува дека потекнува и името на селото, односно од зборовите: скокни вир или скочи вир.

Comments Off on Скочивир – село во Општина Новаци

Budimirci – Mariovo village at the foot of Nidze Mountain

Budimirci village is located on the right side of Crna River (Црна Река) at an altitude of 800 meters, 53 km from Bitola. The area of this village rises high…

Comments Off on Budimirci – Mariovo village at the foot of Nidze Mountain

Будимирци – мариовско село во прегратките на Ниџе планина

Будимирци се наоѓа од десната страна на Црна Река на надморска височина од 800 метри, 53 км оддалечено од Битола. Атарот на ова село се издига високо до сртот на…

Comments Off on Будимирци – мариовско село во прегратките на Ниџе планина

Старавина, Мариово – откријте ја приказната за Калеш Анѓа

Село Старавина некогаш центар на Општина Старавина е лоцирано на 50 км од Битола. Ова село е познато по приказната за Калеш Анѓа, мариовска девојка со челична волја спремна и…

Comments Off on Старавина, Мариово – откријте ја приказната за Калеш Анѓа

Македонски фронт – Прва светска војна – еднодневна едукативна тура низ Мариово

Првата светска војна започнала во Европа на 28 јули 1914 и траела до 11 ноември 1918 година. Македонскиот фронт кој е познат и како Солунски и Јужен фронт, се простирал…

Comments Off on Македонски фронт – Прва светска војна – еднодневна едукативна тура низ Мариово

Почувствувајте ја природата – џип сафари до Бела Река, Мариово

Дали некогаш сте се напиле вода директно од река? Бела Река или Белица во Мариово извира на 1.610 метри надморска висина од Ниџе планина. Во горниот дел на оваа река…

Comments Off on Почувствувајте ја природата – џип сафари до Бела Река, Мариово

Peshna Cave – the story like cave you must visit

According to the legend, King Marko (Marko Krale) built a house for his sister Peshna at the entrance of the cave, and so it still carries her name today. On…

Comments Off on Peshna Cave – the story like cave you must visit

Пешна – пештера како од приказните која мора да ја посетите

Според легендата, Марко Крале и изградил куќа на својата сестра Пешна на влезот од пештерата, па така таа и денес го носи нејзиното име. На влезниот дел дури и може…

Comments Off on Пешна – пештера како од приказните која мора да ја посетите

Струмичко Кале – Цареви Кули – тврдина од XI век над градот Струмица

Најстарите траги од животот во Струмица датираат од околу 3500 п.н.е., и може да се претпостави дека Царевите кули со својата позиција овозможувале добра одбрана на населбата. Дебелите бедеми на…

Comments Off on Струмичко Кале – Цареви Кули – тврдина од XI век над градот Струмица