Konjarka – picnic location near village Skocivir – Novaci Municipality

Коњарка – Излетничко место во близина на село Скочивир

Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола. Сместено покрај чистата Коњарска Река, чие ...
Read More
Ljubanishta Ohrid Lake Macedonia 001

Љубаништа – плажа и авто камп на Охридско Езеро

Љубаништа е село сместено на источниот брег на Охридското Езеро, јужно од градот Охрид во близина на манастирот Св. Наум ...
Read More
Stenje Beach - Prespa Lake Macedonia

Плажа Стење на Преспанско Езеро

Стење е село во Општина Ресен на брегот на Преспанско Езеро во источното подножје на планината Галичица. Се наоѓа на ...
Read More

Вевчански Извори – споменик на природата кој морате да го посетите

Вевчанските извори се споменик на природата сместен на источните падини на Јабланица на 940 м надморска висина. Овие 7 помали ...
Read More

Кокино – Мегалитска опсерваторија

Во 2001 година во Република Македонија, под планинскиот врв Татиќев Камен во општината Старо Нагоричане, беше откриен археолошки локалитет од ...
Read More

Музеј на Вода – Залив на Коските – Фото Галерија

Музеј на Вода – Охридско Езеро – Залив на Коските – Фото Галерија From Ohrid and Ohrid Lake, Macedonia From ...
Read More

Св. Наум, Охрид – Фото Галерија

Св. Наум – Манастир на Охридско Езеро – фото галерија From Ohrid and Ohrid Lake, Macedonia From Ohrid and Ohrid ...
Read More
kota 1050 macedonia 2

Кота 1050 – локација од Првата светска војна на Македонскиот фронт

Кота 1050 (Elevation 1050, Höhe 1050, Hill 1050, Quota 1050) е една од поважните стратешки позиции на Македонскиот фронт за ...
Read More
French military cemetery bitola

Француски воени гробишта во Битола – фото галерија

Француски воени гробишта во Битола – French military cemetery in Bitola – Bitola Cimetière Militaire Français – Повеќе информации: www.whereismacedonia.org ...
Read More
heraklea bitola

Хераклеа Линкестис Битола – фото галерија

Хераклеа Линкестис Битола – фото галерија Повеќе информации: www.bitola.info From Heraclea Lyncestis- Bitola From Heraclea Lyncestis- Bitola From Heraclea Lyncestis- ...
Read More
mustafa kemal ataturk bitola

Музеј на Ататурк во Битола – фото галерија

Музеј на Ататурк во Битола – фото галерија Повеќе информации: www.muzejbitola.mk From Мустафа Кемал Ататурк – спомен соба From Мустафа ...
Read More
bitola museum

Музеј Битола – постојана поставка – фото галерија

Музеј Битола – постојана поставка – фото галерија Повеќе информации: www.muzejbitola.mk From Музеј Битола (Bitola museum) From Музеј Битола (Bitola ...
Read More
bitola old postcards

Битола – стари разгледници

Битола – стари разгледници – фотографии од книгата „Битола низ стари разгледници“ – автор Димче Најдов Повеќе информации: www.muzejbitola.mk From ...
Read More
mariovo oldphoto

Мариово – стари фотографии

Стари фотографии од Мариово собрани од најразлични извори и публикации. Фотогалеријата постојано се обновува со нови фотографии. Повеќе информации за ...
Read More
kajmakcalan macedonia

Кајмакчалан – врв на Ниџе планина – фото галерија

Кајмакчалан е врв на Ниџе планина (2521 m) и воедно важна стратешка позиција за време на Првата светска војна. Бугаската ...
Read More
chebren mariovo

Чебрен – Манастир во Мариово – фото галерија

Манастирскиот комплекс Чебрен во минатото бил еден од најбогатите и најпознатите во Мариово и пошироко. Неговата поволна стратешка позиција и ...
Read More
zovik mariovo

Зовиќ, Мариово – фото галерија

Село Зовиќ е лоцирано во општина Новаци, на 50 км од Битола. Во близина на селото течи Градешка Река, на ...
Read More
sv dimitrij gradesnica

Св. Димитриј, село Градешница – Мариово

Св. Димитриј е црква која според некои извори потекнува од XIV век. Сместена на влезот од селото, покрај Градешка река, ...
Read More
gruniste mariovo

Груништа, Мариово – фото галерија

Село Груништа се наоѓа на десната страна на Црна Река, на надморска висина од 742 м, 52 км од Битола ...
Read More
gradesnica mariovo

Градешница, Мариово – фото галерија

Градешница е едно од најубавите села во Република Македонија, сместено покрај чистата Градешка Река, на 52 км од Битола. Уживајте ...
Read More
map macedonia

Карти на Македонија – различни видови на карти од Македонија

Карти на Македонија – различни видови на карти од Македонија From Maps of Macedonia From Maps of Macedonia From Maps ...
Read More
treskavec monastery

Манастир Трескавец – фото галерија

Манастирот Трескавец со црквата Успение на Богородица се наоѓаат во близина на Прилеп. До манастирот води асфалтиран пат, па така ...
Read More
macedonia in 1863

Македонија во 1863 – Фото колекција од Josef Székely

Македонија во 1863 – Фото колекција од Josef Székely, доловени во текот на Австро-Унгарската експедиција во Македонија, Албанија и Косово ...
Read More
macedonia 1913

Македонија во 1912 година – фото галерија

Македонија во 1912 година – фото галерија. Фотографии доловени во Македонија во почетокот на XX век од фотографи кои работеле ...
Read More
skopje macedonia

Скопје – фото галерија

Скопје е главен и најголем град во Република Македонија. Уживајте во фото галеријата!!! Повеќе информации: www.WhereIsMacedonia.org ...
Read More
bitola macedonia

Битола – Градот на Конзулите – фото галерија

Битола – Градот на Конзулите – фото галерија Повеќе информации: www.Bitola.Info From Bitola Macedonia – Photo Gallery From Bitola Macedonia ...
Read More
prilep macedonia

Прилеп – градот под Маркови Кули – фото галерија

Прилеп – градот под Маркови Кули – фото галерија Повеќе информации: www.WhereIsMacedonia.org From Prilep – city of Marko Krale From ...
Read More
krusevo macedonia

Крушево – фото галерија

Крушево – градот на некогашната Крушевска република е лоциран во западниот дел на Република Македонија. Споменикот Македониум, Мечкин Камен, Спомен ...
Read More
debar lake

Дебарско Езеро – Шпилје – фото галерија

Дебарско Езеро – Шпилје е вештачко езеро на реката Црн Дрим. Уживајте во фото галеријата!!!. Повеќе информации: www.WhereIsMacedonia.org From Debar ...
Read More
mariovo macedonia

Мариово – фото галерија

Мариово е планински регион во јужниот дел на Македонија и е одличен терен за 4х4 возила. Уживајте во големиот број ...
Read More
pelister macedonia

Пелистер – Национален парк – фото галерија

Национален парк Пелистер се наоѓа на северниот дел на планината Баба која е лоцирана во југо -западниот дел на Р ...
Read More
sv arhangel mihail skocivir

Манастир Св. Архангел Михаил, с. Скочивир – фото галерија

Манастирот Св. Архангел Михаил во близина на село Скочивир, според преданието, е основан во 1870 г. по иницијатива на младата ...
Read More
sv ilija melnica

Манастир Св. Илија село Мелница – Мариово – фото галерија

Манастирот Св. Илија во село Мелница Мариово е изграден во 1872 г и е уште познат како Мариовски Манастир, затоа ...
Read More
sv nikola gradesnica

Св. Никола, село Градешница, Мариово – фото галерија

Црквата Св. Никола е сместена во центарот на село Градешница и е најголема од седумте цркви кои се наоѓаат во ...
Read More
novaci ribarci

Општина Новаци – фото галерија

Општина Новаци се наоѓа на Јужниот дел на Македонија, го зафаќа југоисточниот дел на Пелагониската рамнина, централниот дел на течението ...
Read More
paralovo

Манастир Св. Ѓорѓи – Паралово – фото галерија

Манастирот Св. Ѓорѓи во близина на с. Паралово е еден од поубавите манастири во овој крај. Во овој храм, се ...
Read More
prespa macedonia

Преспа и Преспанско Езеро – фото галерија

Преспа и Преспанско Езеро – фото галерија. Уживајте!!! Повеќе: www.WhereIsMacedonia.org From Prespa, Macedonia From Prespa, Macedonia From Prespa, Macedonia From ...
Read More
ohrid lake

Охрид и Охридско Езеро – фото галерија

Охрид и Охридско Езеро – фото галерија. Уживајте!!! Повеќе информации за Охрид и Охридско Езеро: www.WhereIsMacedonia.org From Ohrid and Ohrid ...
Read More
stobi macedonia

Стоби – Археолошки локалитет – фото галерија

Археолошкиот локалитет Стоби со површина од 1.600 квадратни метри е најголемиот археолошки локалитет од антиката на територијата на Република Македонија ...
Read More
dojran lake

Дојранско Езеро – Фото галерија

Дојранско Езеро е тектонско езеро лоцирано на надморска висина од 148 м во југо-источниот дел на Република Македонија. Езерото има ...
Read More
kalishta struga

Манастир Калишта – Рождество на Пресвета Богородица

Манастирот Калишта – Рождество на Пресвета Богородица е сместен на западниот брег на Охридско Езеро во близина на селото Калишта, ...
Read More
krklino museum

Авто и етно музеј „Филип“ село Крклино – фото галерија

Авто и Етно музејот „Филип“ е приватен музеј сместен во село Крклино, на само 5 км од Битола. Со колекција ...
Read More
smilevo museum

Меморијален музеј во село Смилево – фото галерија

Меморијалнио музеј во село Смилево Општина Демир Хисар е изграден по повод 100 годишнината од Илинденското востание. Уживајте во галеријата ...
Read More
demir hisar slepce

Демир Хисар – фото галерија од Општина Демир Хисар

Демир Хисар – фото галерија – Уживајте во фотографиите од различните делови на Општина Демир Хисар и не заборавајте да ...
Read More
ljubojno prespa macedonia

Љубојно – село во Преспа – фото галерија

Љубојно е село во јужниот дел на Општина Ресен, семстено на 2 км источно од Преспанско Езеро на 920 м ...
Read More
dolno dupeni beach

Плажа Дупени на Преспанско Езеро – фото галерија

Плажата Дупени (Dupeni Beach) е една од поубавите плажи на Преспанско Езеро, сместена во близина на селото Долно Дупени и ...
Read More
bigorski manastir

Бигорски манастир – Св. Јован – фото галерија

Манастирот Св. Јован Бигорски е лоциран во близина на село Ростуша, во еден од најубавите предели на Македонија. Изграден на ...
Read More
galichnik wedding 2009

Галичка свадба 2009 г – фото галерија

Галичката свадба е еден од наипознатите Македонски обичаи, кој се одржува секоја година во село Галичник. Уживајте во фото галеријата ...
Read More
Jeep tour mariovo 2010

Џип Турнеја Мариово 2010 – Фото галерија

Џип Турнеја Мариово 2010 се одржа на 19-20.06.2010. Уживајте во фото галеријата од овој настан! Кликнете на овој линк за ...
Read More
Jeep tour mariovo 2012

Џип Турнеја Мариово 2012 – Фото галерија

Џип Турнеја Мариово 2012 се одржа на 14-15.07.2012. Уживајте во фото галеријата од овој настан! Кликнете на овој линк за ...
Read More
Jeep tour mariovo 2011

Џип Турнеја Мариово 2011 – Фото галерија

Џип Турнеја Мариово 2011 се одржа на 18-19.06.2011. Уживајте во фото галеријата од овој настан! Кликнете на овој линк за ...
Read More
Jeep tour mariovo 2013

Џип Турнеја Мариово 2013 – Фото Галерија

Џип Турнеја Мариово 2013 се одржа на 15-16.07.2013. Уживајте во фото галеријата од овој настан! Кликнете на овој линк за ...
Read More
jeep rally sopishte

Џип Рели Сопиште – Фото галерии

Џип Рели Сопиште – Фото галерии Кликнете на овој линк за повеќе информации за Џип Рели Сопиште>>> {oziogallery 129} ...
Read More
sopishte 2011

Џип Рели Сопиште 2011 – Фото галерија

Џип Рели Сопиште 2011 – Фото галерија Кликнете на овој линк за повеќе информации за Џип Рели Сопиште>>> From Solunska ...
Read More
sopishte 2013

Џип Рели Сопиште 2013 – Фото галерија

Џип Рели Сопиште 2013 – Фото галерија Кликнете на овој линк за повеќе информации за Џип Рели Сопиште>>> From Solunska ...
Read More
plackovica 2013

Џип Рели Плачковица 2013 – Фото галерија

Џип Рели Плачковица 2013 – Фото галерија Кликнете на овој линк за повеќе информации за Џип Рели Плачковица>>> From Plackovica ...
Read More
jeep tour mariovo

Џип Турнеја Мариово – Фото Галерии

Џип Турнеја Мариово е 4×4 off road настан кој се одржува секое лето (вообичаено крај на месец јуни, почеток на ...
Read More
Close Menu