Битката на Добро Поле – 15.09.1918/2018 – 100 години од пробојот на Македонскиот фронт – еднодневна екскурзија

Дата: 15.09.2018 Место: Добро Поле – Општина Новаци Добро Поле е месност на Ниџе Планина каде на 15 септември 1918 година се случил пробојот на Македонскиот фронт. Првата светска војна на некој начин значела и кулминација на лошата состојба во […]

Повеќе

Коњарка – Излетничко место во близина на село Скочивир

Konjarka – picnic location near village Skocivir – Novaci Municipality

Коњарка е излетничко место во близина на село Скочивир на 38 км од Битола. Сместено покрај чистата Коњарска Река, чие што извориште се наоѓа под Кајмакчалан, до границата со соседна Грција на надморска височина од 2.260 м. Коритото на Коњарска […]

Повеќе

Заработувај од рурален туризам – бесплатна обука – 20-22 Декември 2017 – Активности

Заработувај од рурален туризам - бесплатна обука - 20-22 Декември 2017

Членови на Здружението за запознавање и патување ОФ РОУД-МАКЕДОНИЈА Битола од 20 – 22 декември 2017 година присуствуваа на бесплатната обука „Заработувај од рурален туризам“, спроведена од Локална Агенција за Развој – Струга, како дел од проектот „Идни перспективи преку […]

Повеќе

Широка – планинарски дом – Пелистер – 360* панорами

Shiroka - mountain house - Pelister - 360 * panoramas

Планинарскиот дом „Широка“ или познат и како „Ловечка куќа” е сместен на околу 1940 м надморска висина, покрај макадамскиот пат кој води до врвот Пелистер.

Повеќе

Мало езеро – Пелистер – 360* Виртуелна прошетка

Small lake - Pelister - 360 * Virtual walk

Мало езеро е постглацијално ледничко езеро кое се наоѓа на планината Баба во рамките на Националниот парк Пелистер. Сместено е во вдлабнатина на надморска висина од 2.190 м.

Повеќе

Широк Сокак Битола – 360* Виртуелна прошетка

Shirok Sokak Bitola – 360* Virtual Tour

Широк Сокак е најпрометна и најпозната улица во центарот на Битола. Денес е строго пешачка улица на која се наоѓаат голем број на продавници, ресторани, институции од културата, кафулиња, клубови и др. Тука се сретнуваат најстарите архитектонски дела и градби […]

Повеќе

Безистен Битола – 360* Виртуелна прошетка

Bezisten – Covered Bazaar in Bitola – 360* Virtual Walk

Безистенот е спомнат во еден опис на градот Битола од XVI и XVII век, според кој може да се заклучи дека сегашниот безистен не се разликува многу од изгледот на тогашниот.

Повеќе

Манастир Рајчица – Св. Ѓорги Победоносец – 360* панорами

Rajchica Monastery near Debar - 360* Panoramas

Манастирот Свети Ѓорѓи Победоносец е сместен во село Рајчица, на околу 2км од градот Дебар, веднаш под патот кој води за Маврово. Овој женски манастир е дел од Бигорски Манастир. Манастирката црква и конаците се изградени во 1835 година. Повеќе […]

Повеќе

Рајска долина – рибник и ресторан во близина на село Куратица – 360* панорами

Rajska dolina Kuratica

Рајска долина е рибник и ресторан во близина на село Куратица, сместен во раскошна природа покрај патот Прентов мост – Куратица. Она што особено пленува е автентичниот амбиент надополнет со малите езерца во кои се одгледува пастрмка и крап.

Повеќе