Фаќач на крст – Споменик Богојавление – Охрид – 360 VR панорама

Спомен обележјето „Фаќач на крст“ го претставува чинот на вадење на Чесниот крст од осветените води на Охридското Езеро на празникот Богојавление.

Comments Off on Фаќач на крст – Споменик Богојавление – Охрид – 360 VR панорама

Големо Езеро на Пелистер – 360 Виртуелна прошетка

Големо Езеро се наоѓа на изворишниот дел на Езерска Река, лева притока на реката Сапунчица на надморска висина од 2.218 м во рамките на Националниот парк Пелистер.

Comments Off on Големо Езеро на Пелистер – 360 Виртуелна прошетка

Виртуелна прошетка – Етно куќа – Кај Мостот – село Зовиќ, Мариово

Село Зовиќ, надалеку познато и по Камениот Мост (Филмски Мост) е едно од најубавите села во Македонија.

Comments Off on Виртуелна прошетка – Етно куќа – Кај Мостот – село Зовиќ, Мариово

Камен Мост село Зовиќ Мариово – 360 Виртуелна прошетка

Камен Мост во село Зовиќ, Мариово - 360 Виртуелна прошетка. Прошетајте од село Зовиќ до Камениот мост и прекрасната Градешка река и назад до Етно куќата „Кај Мостот“ во ова село.

Фотографии и изработка: OFF Road Macedonia

Comments Off on Камен Мост село Зовиќ Мариово – 360 Виртуелна прошетка

Кокино – Мегалитска опсерваторија – фото галерија

Мегалитската опсерваторија Кокино се наоѓа во североисточниот дел на Мекедонија, во близина на границата со Србија (попрецизно: географска ширина 42° 15` 47“, географска должина 21° 57` 32“).

Comments Off on Кокино – Мегалитска опсерваторија – фото галерија

Манастир Св. Наум – Охрид – Фото Галерија

Манастирот „Св. Наум“ е еден од најпознатите манастири во Македонија. Сместен на јужната страна на Охридско езеро во склоп на Националниот парк Галичица.

Comments Off on Манастир Св. Наум – Охрид – Фото Галерија

Кота 1050 – локација од Првата светска војна на Македонскиот фронт

Кота 1050 (Elevation 1050, Höhe 1050, Hill 1050, Quota 1050) е една од поважните стратешки позиции на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна.

Comments Off on Кота 1050 – локација од Првата светска војна на Македонскиот фронт

Чебрен – Манастир во Мариово

Во минатото манастирскиот комплекс Чебрен бил еден од најбогатите и најпознатите во Мариово и пошироко. Неговата поволна стратешка позиција и фактот што во Мариово за време на турското владеење немало…

Comments Off on Чебрен – Манастир во Мариово

Зовиќ – село во Мариово со прекрасниот „Филмски Мост“

Зовиќ е село во Општина Новаци на 680 метри надморска височина, оддалечено 52 км од Битола. До селото води асфалтен пат. Координати: 41.115890, 21.713544 (Отвори на мапа...) Во минатото селото…

Comments Off on Зовиќ – село во Мариово со прекрасниот „Филмски Мост“

Св. Димитрие -црква од XIV век во село Градешница – Мариово

Св. Димитриј е црква која според некои извори потекнува од XIV век. Сместена на влезот од селото, покрај Градешка река, оваа црква е надалеку позната по ѕидната олтарна преграда — иконостасот, кој претставува вистинска реткост.

Comments Off on Св. Димитрие -црква од XIV век во село Градешница – Мариово

Груниште, Мариово – фото галерија

Село Груниште се наоѓа на десната страна на Црна Река, на надморска висина од 742 м, 52 км од Битола, во Општина Новаци.

Comments Off on Груниште, Мариово – фото галерија

Градешница, Мариово – едно од најубавите села во Македонија

Градешница родното село на Итар Пејо, според многу кои го посетиле е едно од најубавите села во Република Македонија. Сместено покрај чистата Градешка Река, на 52 км од Битола, селото…

Comments Off on Градешница, Мариово – едно од најубавите села во Македонија

Манастир Трескавец – фото галерија

Манастирот Трескавец со црквата Успение на Богородица се наоѓаат во близина на Прилеп. До манастирот води асфалтиран пат, па така тој е достапен и за лесни возила.

Comments Off on Манастир Трескавец – фото галерија

Скопје – фото галерија

Скопје е главен и најголем град во Република Македонија. Уживајте во фото галеријата!!!

Comments Off on Скопје – фото галерија

Крушево – фото галерија

Крушево - градот на некогашната Крушевска република е лоциран во западниот дел на Република Македонија. Споменикот Македониум, Мечкин Камен, Спомен Музејот на Тоше Проески, прекрасната архитектура, се само мал дел од нештата кои не смеете да ги пропуштите при Вашата посета на овој град.

Comments Off on Крушево – фото галерија